Salutare,
Bunatati |
Astazi sunt putin visatoare… si
super incantata! De ce?
Pentru ca am avut o super seara!
Adica joi seara am fost alaturi de oameni super simpatici si super destepti (ma
pun si eu bine cu ei, ce sa fac J), dar si
alaturi de o masa plina de bunatati.
Va povesteam eu acum mai mult timp
pe blog despre faptul ca sunt o gurmanda infocata, din pacate insa nu am timpul
necesar sa incerc, sa testez, sa gatesc si sa inventez retete noi atat de des
precum as vrea! Dincolo de mancarea gatita, sunt o mare pasionata de salate,
bruschete si fel de fel de combinatii „reci” (eu le spun uscaturi). Intre
acestea un loc aparte il are branza si, asa cum spun eu, nu am gasit pana acum
un fel de branzeturi sau de cascaval care sa nu imi fie pe plac.
Alin Sintimbrean si noi |
Daniel Botea, Asociatia Blogerilor Olteni si Alin Sintimbrean, de la DictionarCulinar.ro au organizat un super
eveniment gastronomic – Branzeturi cum se... cuVin – , la care m-au invitat si
pe mine stiindu-mi apetitul nestavilit pentru branzeturi.
Degustarea de branza si vin
Intregul concept gandit de cei doi
a urmarit educarea noastra, a oltenilor, in materie de pairing, adica de modul
cum se asociaza un anumit vin unui sortiment specific de branza sau cascaval. Am
salutat cu toata inima aceasta initiativa, pentru ca, din punctul meu de
vedere, avem mare nevoie de informatii si de persoane avizate care sa ne scoata
putin din tipicul nostru alimentar si sa ne arate ca mancarea buna nu este
neaparat scumpa, pretentioasa sau inaccesibila noua.
Revenind la seara minunata
petrecuta intr-o ambianta eleganta, la restaurantul Le Baron, trebuie sa va
spun ca am avut bucuria de a degusta branzeturi oferite de cei de la Delaco si
de a le acompania cu gusturile alese ale vinurilor de la VinArte.
Sa le luam pe rand!
Am avut spre degustare 7 sortimente
diferite de branza, carora le-am asociat 6 tipuri de vin.
Prima combinatie propusa de
specialistii serii a fost: Mozzarella Fresca oferita de Delaco, asortata si cu
Sauvignon Blanc - Terase Danubiene de la Vinarte. Branza proaspata, usor sarata
s-a potrivit de minune cu acest vin alb, usor.
Mozzarella si alte bunatati |
Pentru cea de-a doua potrivire ni
s-a prezentat un sortiment de Emmentaler alaturi de un vin alb demi-sec
Tamaioasa Romaneasca. Emmentaler-ul este cascavalul acela cu gauri foarte mari,
specifice, dar care are si un gust foarte bun. Tamaioasa Romaneasca este un soi
bine-cunoscut la noi, cu un miros de tamaie, insa puternic, care nu este tocmai
pe gustul meu.
Au urmat si alte tipuri de
cascavaluri, unele din cele pe care le consumam cu totii: cascaval Sofia si
cascaval afumat (din care eu nu mananc de obicei, pentru ca nu imi place
afumarea, insa acesta a fost mult mai placut la gust – probabil datorita
vinului delicios!). Grana Padano este o branza mai uscata, cu o textura
sfaramicioasa si cu un gust mai intens. Asemanator parmezanului, acest tip de
cascaval este foarte bun ras peste paste sau pizza.
Desi la inceput am sus ca nu
gasisem inca un fel de branza ori cascaval care sa nu imi placa, de data asta
am patit-o. Spre sfârșitul serii gazdele ne-au pregatit branzeturi cu mucegai nobil… de care imi era cam teama, ce-i drept! Am gustat Petit Camembert - Ile de France oferit de
Delaco alaturi de un Rose. Aceasta branza are o crusta tare la exterior, iar
interiorul este moale, cremos. Camembert-ul m-a surprins cu totul, pentru ca ma
asteptam sa nu pot nici sa gust din cauza mirosului… nu a fost deloc asa! Chiar
mi-a placut, cu atat mai mult cu cat are un gust delicat insa cu totul aparte. Iar
asocierea cu vinul a fost foarte potrivita!
Laurentiu Achim - cu pasiune despre vin |
Brie au bleu este o branza care
mi-a dat ceva de furca! Am degustat, insa cu teama ca nu imi va placea. Din contra!
A fost foarte buna, mai ales alaturi de vin si de nuci. Gustul sau este destul
de intens, iar servita simplu, fara a-i asocia un vin potrivit, nu este chiar
pentru toata lumea. Eu va spun totusi ca este o experienta pe care trebuie sa o
incercati, cel putin o data!
Seara s-a terminat cu cea mai
contrastanta branza a serii: Roquefort -
Ile de France, oferit tot de prietenii de la Delaco. Aceasta branza cu mucegai
nobil albastru este, asa cum spunea si Alin, una pe care fie o iubesti, fie nu!
Nu exista cale de mijloc. Si pe buna dreptate. Mie personal nu imi place deloc,
insa am avut colegi bloggeri la masa care „s-au batut” pe ea! In mod normal aceasta specialitate se consuma
alaturi de un vin foarte dulce, pentru a balansa aromele. De data aceasta a
fost servita alaturi de un Merlot foarte bun de la Vinarte. Eu sunt fana a
vinului rosu, in special Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra, insa cu acest
prilej am descoperit ca Merlot-ul este un vin foarte bun, asa cum si Negrul de
Dragasani, pe care am avut bucuria s ain incerc acum si care m-a impresionat. Va
spun sincer ca nu ma asteptam sa avem atatea sortimente de vin atat de bune in
Oltenia!
Cu alte cuvinte, am lasat branza
albastra pentru pasionati, iar au m-am delectat cu paharul meu de Merlot Terase Danubiene.
Acest minunat eveniment s-a bucurat
de prezenta si implicarea unor oameni pe care rar ai ocazia sa ii intalnesti,
mai ales in asemenea conditii: Laurentiu Achim, presedintele Federatiei Somelierilor
din Romania, Iustin Urucu, enologulul sef de la Vinarte si Costel Cainamisir,
National Sales Manager Vinarte. Tot aici trebuie amintit din nou si Alin
Sintimbrean, un pasionat al gastronomiei si un cunoscator in ceea ce insemana
pairingul si gustul bun!
Spre marea mea bucurie, acest
eveniment se va desfasura cu regularitate, o data pe luna! Abia astept
urmatoarea degustare!
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu