joi, 6 septembrie 2018

Liliac nu este poveste - este un vin de poveste si povestit!


Ce vinuri am mai descoperit?


Vinuri albe Crama Liliac


Va povestesc imediat, caci nu a trecut mult timp de cand am participat la o noua editie a Branzeturilor cum se cuVin organizata ca de obicei de Asociatia Blogerilor Olteni (prin Daniel Botea) si DictionarCulinar.ro.

Locatia a fost una pe masura atmosferei si a bogatiei de vinuri: Hotel Boutique si Restaurant 5 Continents din centrul Craiovei, despre care v-am mai povestit si caruia va invit sa ii treceti pragul pentru a savura unul dintre preparatele culinare si pentru a va bucura de aerul acela boem de casa de final de secol 19.

Revenind la vinuri si branzeturi - ca doar de asta ne-am adunat - am avut bucuria de a incerca sortimente noi de vin, dar si de branza. Am avut spre degustat 9 combinatii si, trebuie sa ma credeti pe cuvant, decizia de a spune care este cea mai reusita a fost deosebit de dificila.

Daca branzeturile au fost oferite de cei de la Delaco - carora le multumim ca de fiecare data pentru implicare si promptitudine - vinurile au fost oferite de cei de la Crama Liliac.

Seara a inceput cu un Sparkling - Sparkling by Liliac - un vin cu bule (cum imi place mie sa ii spun), care mi-a incantat papilele si nasul din primul moment si care m-a ajutat sa ma destind dupa o zi plina.

Au urmat 3 vinuri albe, un rose - sensational  si doua vinuri rosii - o Feteasca neagra memorabila si un Pinot Noir de exceptie.

Seara s-a incheiat cumva atipic. Am savurat un Ice Wine - un vin alb ce trebuie servit la o temperatura joasa, foarte joasa. Ideea este ca acest vin se produce doar in cantitate foarte mica, pentru ca producerea lui necesita conditii meteo deosebite, precum atingerea si mentinerea unei temperaturi de -4 grade timp de aproximativ 15 zile, iar strugurii sunt zdrobiti inghetati. Este posibil sa nu fi retinut corect toate informatiile, dar trebuie sa imi acordati circumstante atenuante pentru ca eram deja la al saptelea vin degustat :)

Vinul preferat - Ice Wine Liliac
Vinul preferat - Ice Wine Liliac
Finalul a fost neasteptat: am gustat si chiar mi-a placut un vin dulce... foarte dulce! Dar surprinzator de bun si de fresh. Nectar of Transylvania 2016 se numeste acest sortiment si este produs din Muscat Ottonel. EU nu beau vinuri dulci niciodata, le prefer pe cele seci... sau demiseci. Am incercat anul trecut cred un alt vin dulce din aceeasi categorie - adica vinuri ce au concentratie foarte mare de zahar - si nu am putut sa beau mai mult de o inghititura - vinul era foarte dulce si usor gretos. Acest vin insa m-a surprins total si pot spune ca am gustat mai mult din curiozitate si din faptul ca unul dintre cei doi reprezentanti ai cramei m-a asigurat de faptul ca imi va placea. Si asa a fost.

Pana la urma, desi am savurat atatea sortimente, gandul mi-a ramas la vreo 3-4 :). Spumantul de la inceputul serii a binevoit sa ajunga la mine drept premiu la concursul obisnuit al serii, asa ca acum am decis sa votez un alt vin - de fapt o alta combinatie, si anume Transylvanian Ice Wine 2016 – Liliac & Kracher si Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Din partea Cramei am avut cum spuneam 2 invitati: Miron Radic, CEO Crama Liliac, si somelierul Florentin Picu. Crama Liliac are o poveste usor atipica: ei au adus struguri rosii intr-o zona in care se producea in mod traditional vin alb din cauza climatului mai rece.

Desi podgoria se numeste Lechința iar localitatea Batos, crama si-a ales denumirea de Liliac. Originea numelui este legata de istoria Transilvaniei - Dracula, strigoi - si de aici gandul a pornit spre liliacul mancator sau bautor de sange :). Totul se leaga foarte frumos si armonios si imi este draga aceasta alegere ce pare atat de evidenta dar la care uite cat de putini s-au gandit! Iar pentru asta ii felicit pe cei de la crama pentru idee si creativitate. Ca sa nu mai spun ca si etichetele sunt pe masura!

Pentru vin am un singur cuvant: Superstar, pentru branza - Intensitate, iar pentru combinatie Spectacol !







Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu