marți, 9 august 2016

Bauer. Punct!


Vedere de la Crama Bauer

Vara imi aduce bucurii nesperate de fiecare data. Stie ca o iubesc si de aceea imi ofera mereu noi si noi experiente, ma surprinde mereu cu intamplari si evenimente memorabile si imi ofera speranta si incredere in viitor. Incep asa aceasta poveste caci este cel mai potrivit mod de a descrie senzatia pe care am avut-o atunci cand am avut bucuria de a merge la o degustare... altfel de vinuri oltenesti.

Degustare de vin este putin spus, caci experienta noastra la Crama Bauer de langa Dragasani a fost altceva...

Dar sa incepem cu inceputul.
Grupul Bloggarilor olteni a primit invitatia de a merge in vizita la cramele Stirbey si Bauer. Familia Raluca si Oliver Bauer au lansat aceasta propunere cu inima larg deschisa, iar noi am acceptat intr-o clipita... Recunosc, am fost putin sceptica atunci cand am auzit ca este vorba de a petrece o dupa-amiaza de vara, sambata, undeva in camp, sub soarele arzator al lunii iulie. Avand insa experiente anterioare si mai ales oameni frumosi alaturi, am zis sa ma sa sacrific :)

Vizita in sine mi-a intrecut insa toate asteptarile.
Lumea Bauer este cu totul aparte. Ii spun asa pentru ca aici chiar este un taram special. Crama in sine este construita in varf de deal, iar privelistea de jur imprejur este de vis. Stand acolo si ascultand povestile Dlui. Bauer eram purtata in copilarie, cand visam sa am o casa in varf de deal, rupta de lume, cu vii si pomi langa mine, cu o curte uriasa fara garduri, cu doi caini, o bancuta, un sot iubitor si un apus de soare la orizont. Ei bine, visul meu se aseza acum la picioarele mele, de o frumusete extraordinara si cu o liniste la care noi, cei ce stam in oras nici nu putem sa o cuprindem cu mintea. Intregului miracol i s-a alaturat si vinul, cel care unea realitatea cu visul si transforma reveria in concret.

Vizita a inceput cu un tur al cramei si cu depanarea de amintiri si povesti cu talc istorisite de cel ce se ocupa de partea "stiintifica" a vinificatiei. Vita de vie este o planta destul de sensibila si de pretentioasa, iar pentru a obtine un vin bun este nevoie de foarte multa munca in camp si de maini iscusite care sa stie exact ce si cand sa faca pentru a intretine rodul si a-l duce pana in punctul in care se va tranforma in licoarea Bahica. Desi nu este mare, crama este dotata cu tot ce ii trebuie, cu scule si ustensile bine intretinute si foarte bine chibzuite. Acest concept, pe care familia Bauer incearca sa il introduca si sa il dezvolte aici se numeste creativitate naturala, o idee demna de urmarit si sustinut pe viitor.

Domnul Bauer este, asa cum ii spune si numele, originar din Germania, insa a venit pe meleaguri oltenesti acum mai bine de 10 ani, si de atunci s-a indragostit de zona si de potentialul ei. Drept urmare, a preluat de-a lungul anilor si unele trasaturi locale, intre care darul de a povesti - repede ca un oltean - cu pasiune despre pasiunea sa, Vinul! Am ascultat povesti despre familie, despre traditii si despre educatie. Si am inteles de ce noi, in Romania, suntem inca departe de a ne atinge potentialul: din cauza unei mentalitati total gresite. La noi, din pacate, oamenii cred ca a muncii este o rusine si ca poti fi sef fara sa treci prin mai multe etape care sa te formeze. La ei - a se citi in  Germania - oamenii inteleg si apreciaza inca beneficiile implicarii copiilor in toate tipurile de activitati, de la cele casnice la cele ce le pot oferi un banutz in plus sau un plus de educatie, cultura sau deprindere, Aceasta atitudine am desprins-o atat din povestile gazdei noastre, cat si din atitudinea si pasiunea sa pentru ceea ce face.

Degustarea in sine a avut loc in poiana de langa crama, si a fost insotita de bucate alese, pregatite cu grija si mult talent de dna. Bauer. Am avut spre degustare 4 soiuri diferite de vin, "specialitati" daca le pot spune asa, sortimente pe care nu le gustasem pana acum.

Am degustat si savurat asadar Cramposie Selectionata 2015, vin sec, 11,1% vol. Alcool, 25 g/l zaharuri. Nu bausem pana acum, insa cu siguranta voi mai bea. Este un vin cu personalitate, pe care il tii minte usor si care se potriveste perfect cu vara si cu mancaruri usoare precum fructe de mare sau chiar un desert cu fructe.  A urmat Sauvignon Blanc de 2014, la fel de placut si de parfumat. Inca ma uimeste cum poate un vin - in cazul de fata  Sauvignon Blanc - sa fie atat de diferit fata de fratii sai de la alte crame.

Al treilea vin a fost ceva cu adevarat deosebit O.R.A.N.G.E din 2014. Cu o culoare aurie, strălucitoare, luminoasă şi un buchet complex de fructe galbene şi exotice, coajă de pâine poaspătă, fagure de miere si caramel. Gustul este aparte si pe mine m-a dus foarte tare spre tamaioasa, dar nu cum o stiu eu, ci mult mai intensa. O experienta cu totul aparte, mai ales pentru cei ce adora aromele tari.

Ultimul soi a fost Rose (Negru de Dragasani) din 2015. Culoarea m-a fermecat din prima, iar aroma... perfecta. Vin sec, 13,2 % vol. Alcool, aceesta ne-a fost servit alaturi de sarmalute in foi de vita pregatite special de dna. Bauer... o bunatate!

Imi este greu sa aleg un singur vin pe care sa vi-l recomand, caci toate au fost deosebite. Cu toate astea, cred ca cel ce m-a impresionat a fost primul, Cramposie, cu atat mai mult cu cat este un soi romanesc, local, si foarte bun!

Asadar, daca doriti sa vizitati crame in Dragasani si sa va bucurati de un vin foarte bun, de o atmosfera calda si de gazde dedicate si pricepute, atunci nu trebuie sa ocoliti Crama Bauer.

In incheiere as spune ca vinul Cramposie Selectionata 2015 este Surprinzator, vizita la crama a fost o Poveste, iar intreaga experienta a fost o Delectare.




Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu