Nume de cod: Branzeturi cum se…
cuVin
Nume real: Seara minunata alaturi
de oameni frumosi, branzeturi fine si vinuri alese, totul impachetat intr-o
locatie pe masura (acum intelegeti de ce era nevoie de un nume de cod, nu?)
Data: 12 Noiembrie 2015
Locatie: in crama, la Restaurantul Rex
Participanti: branzeturile buuuneee
oferite de cei de la Delaco si vinurile… cel putin la fel de bune, oferite de
Crama Oprisor
Au fost invitati oameni foarte frumosi, dragi mie, dar si oameni noi, care ne-au facut onoarea sa se alature proiectului nostru.
Seara a fost una cu totul speciala
pentru mine, pentru ca vinurile au fost pe gustul meu – Cabernet Sauvignon! Voi
stiti cum este acest vin? Este o delectare pentru simturi si, daca stii cum sa
il degusti, sa il savurezi si sa ii patrunzi intelesurile ascunse, atunci te
poate face foarte fericit…
Surpriza serii a venit insa din
alta zona, si anume din cea a branzeturilor, pe care Alin Sintimbrean le-a pus
in valoare intr-un mod cu totul aparte. Stiti ca sunt o gurmanda si o patimasa
a branzeturilor fara aere (a se citi „fara prea multe nuante de albastru”) –
desi data trecuta am avut o mega surpriza cu Brie au Bleu (v-am povestit AICI) –
dar acum am fost rasfatata cu totul.
Sa le luam insa pe rand.
Crama Oprisor ne-a delectat cu
cinci sortimente diferite de vin, intre care unul alb. Desi toate au fost
Cabernet Sauvignon, cum spuneam, au fost din game variate: Caloian – alb si
rosu, Maiastru, Cabernet Sauvignon Oprisor, La Cetate. Uimitor a fost pentru
mine ca aceste vinuri aveau note foarte distincte, aparte, usor de diferentiat
chiar si de un novice ca mine. Pentru asta insa trebuie sa multumesc celor doi
reprezentanti ai Cramei, somelierul Gabi Cristea si domnul Nicolae Lintu,
degustator autorizat, care ne-au povestit ca unor prieteni dragi o parte din
secretele vinului, din cele ale viei si ale degustarii.
Pe partea de branzeturi Alin a
facut magie la propriu. Daca la editia anterioara a prezentat branzeturile
simple pentru a le patrunde tainele, acum a ales sa le combine cu diverse
condimente si cu putin ulei de masline. Nu va spun ce combinatii au reiesit din
mainile lui, dar va spun ca mi-a placut tare si ca mai vreau. Condimentele utilizate
au fost: piper roz, piper negru, piper verde, nucsoara, acestora adaugandu-se
si smochinele dulci.
La final am avut parte de o noua
surpriza: tombola cu premii. Va dati seama ce bucurie pe noi cand am aflat ca
putem castiga vinul si branza care ne-au placut cel mai mult. Conditia era sa
alegem una dintre cele cinci perechi… aici m-au pierdut iremediabil! Cum sa
aleg o singura combinatie? Cum!? Cum?!
Combinatia nr. 5 |
Si am cazut pe ganduri… aveam de
ales intre 5… m-am limitat cu greu la doua: prima si ultima. Sa va spun despre
ele? Prima era de departe preferata mea, caci continea branza Petit Brie (varianta simpla, fara albastreli) si un vin alb, tot Cabernet Sauvignon
(da, da, exista si in varianta pe alb J ). Mi-au
placut ambele extrem de tare, si a fost chiar surprinzator, caci nu prea consum
vin alb. Insa ultima… ultima continea un vin rosu magistral, puternic si totusi
fin, aromat, intens… Un vin cu personalitate. Branza asortata a fost Gran Bavarese,
care este o specialitate cu mucegai nobil, insa cu gust mai intens decat Brie
au Bleu.
In cele din urma am votat pentru
prima varianta, pentru noile mele iubiri: Petit Brie si Caloian Cabernet Sauvignon Alb. Si acum simt pe limba gustul cremos al
branzei cu nucsoara aromata spalate atat de diafan de vinul usor si foarte,
foarte potrivit. Sec, proaspat, acest vin inspira dinamism si vioiciune, exact
ca mine!
Branzeturi cum se... cuVin este un proiect initiat de Daniel Botea si Alin Sintimbrean, respectiv de Asbo.ro si DictionarCulinar.ro si isi propune educarea publicului neavizat in materie de bunatati culinare.
Branzeturi cum se... cuVin este un proiect initiat de Daniel Botea si Alin Sintimbrean, respectiv de Asbo.ro si DictionarCulinar.ro si isi propune educarea publicului neavizat in materie de bunatati culinare.
Mi-ai facut pofta! o sa incerc si eu variantele alese de tine :)
RăspundețiȘtergere