marți, 10 februarie 2015

Reteta de marti. Pastrav la cuptor cu sos de lamaie si portocala si cuscus

Reteta de marti.

Noua rubrica este Reteta de marti, in care voi prezenta ce bunatati am mai inventat sau am mai preparat prin casa. In multe din ele (ca sa nu zic toate) ma inspir din carti sau din retetele de pe internet.


Pastrav la cuptor cu sos de lamaie si portocala si cuscus


Astazi este randul pestelui (desi eu nu prea mananc peste)
Pastrav la cuptor cu sos de lamaie si portocala si cuscus

Ingrediente (pentru 4 persoane):
2 pastravi mari (cam 600g fiecare)
3 Lamai pentru coaja (se va folosi aproape toata)
2 portocale
250 de grame Cuscus
Ulei de masline
Ulei de flaorea soarelui
Unt
Sare, piper
Menta uscata sau verde
Un praf de zahar
Ustensile: folie de aluminiu, o tava, un blender, un caratator de legume (ca cel pentru cartofi)

Pentru peste:
Se spala bine pestele, se usuca cu un servetel de hartie. Se taie 2 bucati de folie de aluminiu, suficient de mare pentru a putea inveli fiecare peste intr-o folie. Se curata cu ustensila speciala coaja de lamaie, avand grija sa nu se ia si partea alba.
Se ia fiecare folie, se presara sare, piper si menta, se aseaza 2 felii de lamaie. Se aseaza pestele. In interior se condimenteaza cu sare si piper, cu menta si se pun alte 1-2 felii de lamaie. Peste peste se picura (sau se pulverizeaza) ulei de masline, se condimenteaza cu sare, piper si menta. Se strange folia de aluminiu, in asa fel incat sa se inchida cat mai bine.  Se repeta operatiunea si pentru cel de-al doilea peste. Se aseaza in tava si se baga in cuptorul incins aproximativ 20 de minute (in functie de cuptor si de marimea pestelui). Dupa 20 de minute se scoate pestele si se desface folia de aluminiu, dupa care se reintroduce in cuptor pentru circa 10 minute, pentru a se rumeni putin.

Sosul.
Se ia coaja de lamaie (de al toate cele 3 lamai) si se fierbe cate 1 minut in apa clocotita, schimband apa de 5-6 ori. Astfel ii va disparea amareala.
Dupa aceea ce scurge, se pune intr-un caston sau in vasul de la blender si se mixeaza incet, adaugandu-se sare si ulei, ca penru o maioneza. Pe percurs se adauga si zeama de lamaie din abundenta. Spre final se adauga si putin zahar, cat se ia intre degete. Se gusta pe parcurs, pentru a se potrivi de gust. Sosul trebuie sa aiba consistenta unei maioneze, si gustul acrisor.
Sosul de portocale este optional si se prepara la fel. Poti adauga si zeama de lamaie la acesta, pentru a fi mai acrisor. Le poti combina sau le poti servi separat.

Acest sos l-am invatat de la Adi  Hadean

Cuscus.
Acesta se prepara dupa indicatiile de pe ambalaj. In general, se pune la fiert o cana de apa de 300 de ml cu sare. Se adauga o lingura de ulei. Dupa ce a dat in clocot, apa se toarna intr-un castron si cuscus-ul se presara in ploaie peste el. se amesteca (daca este cazul) si se lasa acoperit 5 minute. Dupa acest timp se pune putin unt si se amesteca. Este gata de servit (de preferinta imediat).


Servire:
O portie de peste pe farfurie cu cateva linguri de cuscus si cu sos alaturi.

Pofta buna!
(Data viitoare cand mai fac vin si cu fotografii!)