marți, 5 aprilie 2022

Paso Doble - invitație la teatru

Azi va invit la un eveniment teatral în Craiova. Când? Marți, 12 aprilie, ora 19.00! Unde? Sala mare a Teatrului Național din Craiova!
Ador sa merg la teatru, o făceam destul de des înainte de pandemie însă, după lockdown nu am reușit sa mai ajung deloc și am suferit destul de mult din acest motiv. Voiam sa merg cu bebelina la Teatru de Păpuși, însă este încă prea mica, asa ca si aici a trebuit sa spun pas momentan.
Iată însă că incet lucrurile revin la normal, asa ca și noi am zis sa ne reluam obiceiurile și sa ne bucuram și sufletul cu ceva nou. Și când spun nou este chiar nou, caci va invit și pe voi la o piesa de teatru nou nouta, pusa in scena de Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea si invitata la Teatrul din Craiova.
Este vorba despre piesa Paso Doble, scrisa de un craiovean de-ai noștri, și anume Cristi NedelcuScriitor, jurnalist și blogger. A debutat în revista Dilema în 1992 și a publicat în numeroase reviste literare, în paralel cu activitatea din presa scrisă, TV și radio. A debutat editorial în 2006 cu volumul bilingv ”Însemnări despre Shakespeare/ Essays on Shakespeare”, lansat la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova. A publicat mai multe volume de teatru, eseuri și proză. Ultimul vomul apărut - ”Cimitirul trandafirilor” la editura Litera, în cadrul colecției ”Biblioteca de Proză Contemporană”. Din 2010 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2018 membru PEN Club. Eu îl cunosc personal pe Cristi prin intermediul pasiunii comune pentru blogging, însă l-am descoperit și ca autor de proza și teatru și îl recomand cu mare drag.
Piesa de teatru o are în prim plan pe Amalia, o studentă la psihologie, care  realizează un studiu despre persoanele cu tendințe suicidare. Ea o întâlnește astfel pe Lucia – o tânără internată într-un sanatoriu psihiatric în urma unei tentitative de sinucidere cauzată de faptul că fusese victima unei campanii de bullying. Întâlnirea dintre cele două este un prilej ca fiecare să își pună întrebări despre propria viață, despre relațiile cu părinții, despre societate și despre sensul existenței. 
Altfel spus, piesa este (si) despre bulling, o problema atat de des intalnita în scoli și nu numai, și care are urmări devastatoare pentru victimele sale. Având un copil, chiar dacă mic, această problemă ma apasă deja și nu știu cum sa fac sa îmi protejez copilul de astfel de comportamente. Iată de ce tema piesei este mai mult decât actuala, este esențială în societatea noastră.
Spectacolul a avut premiera în Râmnicu Vâlcea, unde a fost urmata de o dezbatere pe tema bullingului, dezbatere la care au participat atat parinti și profesori cât și copii și reprezentanți ai Ministerului Educației. Și la Craiova va avea loc o dezbatere după spectacol, cu participarea publicului (parinti si copii) și a unor reprezentanți ai ISJ Dolj.
Echipa ce a pus in scena aceasta piesa este formata din Constantin Florescu, în calitate de regizor, Oana Marcu – actriță (LUCIA), Teodora Colț – actriță (AMALIA) și Gabriela Porumbacu – actriță (mama Amaliei), Magda Catone, Tudor Andronic și alții.
Va invit așadar sa petreceți o seara de marți alături de noi la un spectacol ce va va lăsa cu cel puțin câteva teme de gândit.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu