luni, 18 aprilie 2022

Tradiție de Paște: ce ne aduce Iepurasul?

Va vorbeam intr-unul dintre articolele trecute despre tradiții și despre faptul ca îmi plac. De când a apărut și bebelina, incercam sa ne cream propriile tradiții, sa facem lucruri noi cu ea și sa transformam fiecare prilej intr-un fapt memorabil. De aceea facem pizza joia (nu chiar în fiecare săptămână, dar oricum), o data pe luna mergem la Manastirea Sfânta Ana, sau în fiecare duminică ne rasfatam în 3. 
De Crăciun avem deja tradiția împodobirii bradului în familia extinsa, cadourile și masa festiva. Acum a venit rândul Pastelui, asa ca ma tot gândesc ce tradiție personala sa institui. Desi nu știu încă tot ansamblul și simt ca lipsește ceva, m-am decis totuși sa facem o vânătoare de oua colorate. Avem cărticele din care fetita a aflat ca Iepurasul vine și ascunde în curte oua, asa ca acum trebuie sa le cautam. Voi ascunde asadar oua vopsite de noi, dar vreau sa ii pun și oua cu surprize (nu de ciocolata), precum și jucării, pe care sa le descopere în dimineața de Paște. 
Iată așadar ca am pornit la cumpărături, având o lista generoasa de acoperit.
Am ajuns la mall, și am descoperit aici un nou magazin pentru copii, de care doar auzisem, dar pe care nu îl vizitasem. Este vorba de SMYK All For Kids, care este localizat in cadrul Electroputere Parc Mall, Calea Bucuresti nr. 78, corpurile C-D, Craiova 200440. Altfel spus, magazinul nu este în corpul principal, ci în noile corpuri situate spre Kauflnad, deci în partea dreapta a caii de acces ce pornește din Calea București. 
Am găsit aici tot ce mi-am propus, de la jucării pentru fetita - păpuși, trotineta, animale în miniatura - la accesorii și cărticele. Am găsit și hainute pentru ea, tocmai bune pentru a crea rândul de haine nou noute "de mers la biserica", asa cum se făcea și când eram noi copii. Când eram noi copii părinții noștri ne îmbrăcau de Paște cu hăinuțe noi, pe care abia așteptăm să le purtam la biserica în noaptea de Înviere și apoi toată primăvara. Era tare frumos și îmi amintesc cu cât drag le aranjam și le prețuiam. Astăzi copiii se bucura de haine noi poate săptămânal, însă atunci nu se găseau asa ușor, și nici nu își permiteau mulți parinti sa cumpere asa des. Nici ai mei.
Cu toate ca fetita mea este la vârsta la care creste repede și are nevoie des de haine noi, pe măsură, am decis sa respect și tradiția hăinuțelor noi, asa ca am luat de la Smyk atat o rochita, cat si dresuri și pantofiori. Am adăugat și un cardigan mai grosut, caci nu se știe cum va fi vremea.
În magazinul Smyk veți găsi haine și accesorii pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani, precum și jucării, jocuri, trotinete și triciclete, articole pentru hrănirea bebelușilor, cărucioare, paturici, dar și idei de cadouri. 
Despre oferta de Paste a Smyk Craiova 
Puteți găsi mai multe și în catalogul online, unde se regăsesc reduceri de pana la 50%.
Va las mai jos și câteva imagini din interiorul magazinului, pentru a va face o idee despre oferta lor generoasa.
Vouă ce va aduce iepurasul?

miercuri, 6 aprilie 2022

Economisire - exista alternativa la bănci?

V-am tot povestit ca viata mea s-a schimbat mult din momentul in care a apărut în familia noastră bebelina. Dincolo de viata de zi cu zi, care - este evident pentru toată lumea - nu are cum sa mai fie vreodată la fel, s-au schimbat și planurile și proiecțiile nostre pentru viitor. Înainte era "despre noi doi", acum este "despre ea și noi" sau, de cele mai multe ori "doar despre ea". Ne gândim mereu la viitorul ei, la ce este mai bine pentru copila, pentru sănătatea ei, pentru dezvoltarea ei armonioasa, pentru educația și pentru oportunitățile ei în viata. Dacă la unele dintre aceste preocupări răspunsul tine mai mult de noi, la multe altele perspectivele sunt influențate de foarte mulți factori din exterior. Nimeni nu știe ce va fi peste 10, 20 sau 30 de ani.
Iată de ce am ales sa ne punem cumva viitorul la adăpost măcar pe plan financiar, în ideea de a avea o mica rezerva de bani pe care sa o putem folosi pentru a-i oferi micuței un start bun în viata. Eu nu mi-am putut urma visul de a studia la o anumita universitate, si nu vreau ca ea sa aibă astfel de constrângeri. Iar pana la facultate este drum lung, cu multe experiente de trait, locuri de văzut si cheltuieli de făcut. De aceea am decis sa facem economii și sa depunem lunar intr-un cont o anumită suma de bani, sub forma unei "rate". Dacă depui lunar, sub aceasta forma, ca și cum ai plătit o rata, este mai ușor sa economisești și sa nu te gândești ca poți sa renunți sa faci plata. Una din regulile de aur ale economisirii spune ca nu trebuie sa pui deoparte ce iti rămâne la final de luna, ci sa pui deoparte si sa trăiești cu ce iti rămâne.
Am cautat așadar la bănci diverse tipuri de depozite, însă nu am reușit sa găsim ceva care sa ofere și o oarecare dobânda mulțumitoare. Acolo unde este dobânda ea dispare ca prin minune atunci când se scad comisioanele de administrare și altele asemenea. 
Tot cautand mi-a fost recomandat un CAR. Sa va spun sincer, nici nu știam ca mai exista. Mama mea a fost în învățământ și aveau CAR acolo, unde punea lunar bani și ii lua când avea nevoie sau a făcut și împrumut pe baza lor. Prietena mea mi-a recomandat Casa de Ajutor Reciproc Top Invest, un CAR din Craiova, care oferă o dobânda mare, începând cu 01.11.2021,  de 7,3 %, pe an, cu capitalizare. (7,5 % cu capitalizare inclusa!). Mi s-a părut foarte avantajos, mai ales ca este cu capitalizare și se calculează zilnic. 
Pentru ca sunt direct interesata de niște depozite in lei super avantajoase si de economisire, am adresat celor de la Casa de Ajutor Reciproc Top Invest Craiova cateva întrebări, la care aștept cu maxim interes răspunsul. Promit sa îl împărtășesc cu voi.
Iată întrebările mele:
1. De ce își permite un CAR sa ofere o dobânda atat de mare în comparație cu o banca?
2. Aveți disponibil un produs financiar de economisire pentru copii? Ma refer aici la un produs asemănător depozitelor pentru copii de care aceștia pot beneficia la majorat, spre exemplu, asa cum găsim la unele bănci.
3. Exista o perioadă minima pentru care banii mei trebuie sa rămână la CAR înainte de a putea beneficia de dobânda sau de un eventual credit?
Pana primesc răspunsurile de la ei, va întreb și pe voi: economisiți? Dacă da, unde și cum?

 Update!!
Am revenit cu răspunsurile primite, asa cum am promis!
1.    De ce își permite un CAR sa ofere o dobânda atat de mare în comparație cu o banca?

    Pentru ca acesta este rolul CAR-ului, sa ofere dobanzi competitive.

    Casele de ajutor reciproc sunt institutii non profit, autorizate de catre BNR. Excedentul (profitul) realizat se distribuie membrilor prin dobanda acordată, în funcție de fondul social detinut. Banca repartizeaza profitul catre actionarii sai, care nu sunt persoanele ce detin depozite. Acesta este un aspect juridic. La CAR Top Invest avem in vedere un alt aspect si anume incurajarea membrilor si potentialilor membri sa economiseasca in conditii avantajoase. Atunci cand rata inflatiei este destul de ridicata, daca oferi o dobanda de 2-3 % pe an la depozite, nu cred că entitatea respectiva incurajaza economisirea. Dimpotriva!

    Mai direct spus, castigul realizat din activitatea curenta se acorda membrilor, in cursul unui an financiar profitul lunar trebuie sa fie repartizat propietarilor CAR, care sunt membrii sai. Dar, componenta de baza este legata de managementul performant realizat de catre consiliul director.


2.    Aveți disponibil un produs financiar de economisire pentru copii? Ma refer aici la un produs asemănător depozitelor pentru copii de care aceștia pot beneficia la majorat, spre exemplu, asa cum găsim la unele bănci.

Da. Indirect. Minorii nu pot fi titulari de drept ai unor depozite CAR. Parintii, bunicii lor, da. Avem parinti, bunici care economisesc constant, strict pentru copiii ori nepotii lor. Destinatia fondurilor sociale economisite este strict legata de copii si de nevoile lor viitoare. De multe ori acestia vin impreuna si solicita un extras, să vada cu cat a crescut suma depusa, cat au castigat. Bucuria lor este mare. Dar lucrul cel mai important este ca ei invata de mici elemente de educatie financiara si isi formeaza deprinderea de a economisii in fiecare luna. Am observat situatii in care parintii economisesc alocatia lunara a copiilor, dar si acestia mai pun ceva suplimentar.

3.    Exista o perioada minima pentru care banii mei trebuie sa rămână la CAR înainte de a putea beneficia de dobânda sau de un eventual credit?

Nu. Un membru CAR Top Invest poate pastra o suma depusa orice perioada doreste. Nu este conditionata primirea dobanzii de mentinerea sumei pentru o anumita perioada. De asemenea, se poate economisi fara ca un membru sa solicite un imprumut.

Dobanda se calculeaza la soldul zilnic, o persoana poate face depuneri sau retrageri partiale sau totale in orice zi. Daca economiile sunt pastrate 117 zile, dobanada se incaseaza pentru cele 117 zile. La banca daca desfiintezi un depozit inainte de termen se pierde dobanda acumulata pana la acea data, la CAR Top Invest avem alte valori. Ne respectam membri si ii incurajam sa-si consituie depoziete la CAR.

Mulțumesc domnului Presedinte al Consiliului Director de la CAR Top Invest Craiova pentru amabilitate și promptitudine! 

marți, 5 aprilie 2022

Paso Doble - invitație la teatru

Azi va invit la un eveniment teatral în Craiova. Când? Marți, 12 aprilie, ora 19.00! Unde? Sala mare a Teatrului Național din Craiova!
Ador sa merg la teatru, o făceam destul de des înainte de pandemie însă, după lockdown nu am reușit sa mai ajung deloc și am suferit destul de mult din acest motiv. Voiam sa merg cu bebelina la Teatru de Păpuși, însă este încă prea mica, asa ca si aici a trebuit sa spun pas momentan.
Iată însă că incet lucrurile revin la normal, asa ca și noi am zis sa ne reluam obiceiurile și sa ne bucuram și sufletul cu ceva nou. Și când spun nou este chiar nou, caci va invit și pe voi la o piesa de teatru nou nouta, pusa in scena de Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea si invitata la Teatrul din Craiova.
Este vorba despre piesa Paso Doble, scrisa de un craiovean de-ai noștri, și anume Cristi NedelcuScriitor, jurnalist și blogger. A debutat în revista Dilema în 1992 și a publicat în numeroase reviste literare, în paralel cu activitatea din presa scrisă, TV și radio. A debutat editorial în 2006 cu volumul bilingv ”Însemnări despre Shakespeare/ Essays on Shakespeare”, lansat la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova. A publicat mai multe volume de teatru, eseuri și proză. Ultimul vomul apărut - ”Cimitirul trandafirilor” la editura Litera, în cadrul colecției ”Biblioteca de Proză Contemporană”. Din 2010 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2018 membru PEN Club. Eu îl cunosc personal pe Cristi prin intermediul pasiunii comune pentru blogging, însă l-am descoperit și ca autor de proza și teatru și îl recomand cu mare drag.
Piesa de teatru o are în prim plan pe Amalia, o studentă la psihologie, care  realizează un studiu despre persoanele cu tendințe suicidare. Ea o întâlnește astfel pe Lucia – o tânără internată într-un sanatoriu psihiatric în urma unei tentitative de sinucidere cauzată de faptul că fusese victima unei campanii de bullying. Întâlnirea dintre cele două este un prilej ca fiecare să își pună întrebări despre propria viață, despre relațiile cu părinții, despre societate și despre sensul existenței. 
Altfel spus, piesa este (si) despre bulling, o problema atat de des intalnita în scoli și nu numai, și care are urmări devastatoare pentru victimele sale. Având un copil, chiar dacă mic, această problemă ma apasă deja și nu știu cum sa fac sa îmi protejez copilul de astfel de comportamente. Iată de ce tema piesei este mai mult decât actuala, este esențială în societatea noastră.
Spectacolul a avut premiera în Râmnicu Vâlcea, unde a fost urmata de o dezbatere pe tema bullingului, dezbatere la care au participat atat parinti și profesori cât și copii și reprezentanți ai Ministerului Educației. Și la Craiova va avea loc o dezbatere după spectacol, cu participarea publicului (parinti si copii) și a unor reprezentanți ai ISJ Dolj.
Echipa ce a pus in scena aceasta piesa este formata din Constantin Florescu, în calitate de regizor, Oana Marcu – actriță (LUCIA), Teodora Colț – actriță (AMALIA) și Gabriela Porumbacu – actriță (mama Amaliei), Magda Catone, Tudor Andronic și alții.
Va invit așadar sa petreceți o seara de marți alături de noi la un spectacol ce va va lăsa cu cel puțin câteva teme de gândit.

luni, 4 aprilie 2022

Povestea Cailor de la Letea în 7 volume (plus 7 branzeturi)

Ador povestile. Când eram copil inventam în fiecare seara povesti în timp ce i le spuneam surorii mele ca să adoarmă... asta deși ea este mai mare si ar fi trebuit sa îmi spuna ea mie. Însă eu aveam mereu o idee noua, o poveste de spus, aventuri de împărtășit și personaje de dezvăluit.
Pasiunea a rămas și azi, însă nu mai am timpul și energia mentala pentru a dezvolta povestile ca în trecut. Se pare însă că revin ușor, pentru ca cea mica ma pune mereu sa ii citesc și, atunci când suntem în masina și nu pot citi, ma vad nevoita sa ii inventez noi și noi aventuri.
Dragostea pentru povesti a fost doar un motiv în plus pentru care am participat la o noua degustare marca Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro, caci personajul bahic a fost oferit de Crama Sarica Niculitel din Dobragea, mai exact vinurile Caii de la Letea. Pădurea Letea, caii în sine, vinurile din zona și Dobrogea toată ma fascinează, asa ca am spus ca nu pot sa nu particip la un astfel de eveniment, cu asemenea personaje.
Am avut așadar o degustare de vinuri de brânzeturi, acestea din urma oferite ca de fiecare data de cei de la Delaco,  cărora le mulțumim.
A fost o seara mai mult decât generoasa, având de savurat nu mai putin de 7 perechi, și anume:
1. Aligote vol 1 + Aperifrais
2. Aligote vol 2 + Camembert
3. Sauvignon Blanc Fume vol 2 + Brie au bleu
4. Rose vol 1 + Cheddar
5. Rose vol 2 + Delaco branza pentru gratar
6. Feteasca Neagra vol 1 + Emmentaler
7. Quintessence rezerva vol 2 + Grana Padano
Fiecare combinație a avut farmecul sau, unele au fost mai mult pe gustul meu, însă prima și ultima au fost geniale. 
Dacă ar fi sa aleg doar una, cred ca m-as opri la ultima, caci vinul rosu este si va rămâne preferatul meu. Așadar Quintessence rezerva vol 2 + Grana Padano este combinația preferata, unde vinului i-as spune Emotie, brânzei i se potrivește Aroma, iar combinația este Reverie

Quintessence rezerva vol 2 este un cupaj din Cabernet Franc si Petit Verdot, un vin rosu ce reunește de fapt cu succes 5 soiuri: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Petit Verdot, din ani diferiți, într-un singur vin complex și rafinat. Vinul este sec, catifelat, dar cu tanini fermi, cu arome de fructe de pădure îmbrăcate în condimente și vanilie datorită maturării în butoaie de stejar.

Vinul Caii de la Letea s-a născut în cea mai veche podgorie a Dobrogei, lângă dealurile Saricii și ale Niculițelului, unde cultivarea viței de vie are rădăcini milenare. Denumirea vine de la celebrii cai din pădurea Letea, caii sălbatici din tara noastră care au reușit cumva sa treacă cu bine peste toate încercările la care au fost supuși, sa iasă din uitare și sa își păstreze libertatea și personalitatea. La fel ca vinul din Sarica Niculitel. 
Ce mi-a plăcut mult la aceasta Crama, dincolo de calitatea vinurilor, este și grija pe care o au fata de acestea și fata de consumator. Astfel, și vinurile albe sunt îmbuteliate în sticle închise la culoare, pentru a le proteja de razele UV, iar sticlele în sine au si un blazon în relief care le protejează împotriva celor ce vor sa le contrafaca. Big like!
Grana Padano Delaco D’Exceptie are o reteta de preparare ce datează din secolul 12 si a fost perfectionată de-a lungul secolelor ca o modalitate de a păstra pe termen lung laptele.
Se spune că această brânză are două suflete: este un produs de baza în bucătăriile stilată a nobilimii dar si un ingredient fundamental al bucătăriei de zi cu zi a tăranilor. Este o brânză tare, din lapte de vaca nepasturizat, cu un gust fin, ușor sărat, perfect pentru salate, pizza, paste sau platouri cu brânzeturi.
Mie mi-a plăcut și Delaco Branza pentru gratar sau Halloumi, care este o branza care se obtine prin metoda „pasta filata”, prin fierberea casului proaspat. 
Punctul de topire la Halloumi este mai mare decat la branzeturile obisnuite, astfel incat pusa pe gratar nu se scurge printre elementele gratarului, ci se rumeneste cu dungile specifice produselor pentru gratar.
Se mananca prajita pe gratar sau in ulei impreuna cu legume sau salate. Este o idee excelenta pentru cei ce nu mănâncă carne dar vor totuși ceva la gratar. De reținut pentru ca tot vine vara și începe sezonul grătarelor.
La acest eveniment am avut bucuria sa revăd un vechi și drag prieten, pe care pandemia l-a ținut departe de noi. Este minunat sa poți sa depeni amintiri și sa reiei discuțiile de unde le-ai lăsat. 
Pentru ca am avut 7 vinuri, am considerat ca este oportun sa facem și pauza de masa, asa ca am profitat de faptul ca gazda noastră este un restaurant cu mâncare foarte bună, asa ca am comandat o porție de paste, pentru ca nu ai cum sa dai greș în combinația paste și vin. Și nu am regretat. Nu va pun poza cu pastele caci le-am mancat înainte sa le vad... voiam sa spun înainte sa apuc sa le pozez. Dacă vreți și voi, mergeți la Ribs House, comandați ceva bun din meniul generos și convingeți-vă!
Mai jos va las o poza cu dl. Sendrea, somelierul care ne-a povestit foarte multe despre Crama, dar și despre pământul dobrogean, despre vin și despre tradițiile (ne)uitate ale oamenilor din acel colt de tara