luni, 6 aprilie 2015

Genetica si alimentatie


Stiu, un subiect mai putin abordat la mine, insa cred ca va va placea!


Despre alimente si alimentatie sanatoasa si mai putin sanatoasa s-a scris mult si si se va scrie cel putin la fel de mult. Ce este bine sa mancam si ce nu, ce alimente se pot combina, ce proportii sa respectam, cate mese pe zi, cate grame si calorii. Toate acestea sunt importante atunci cand esti la regim sau la dieta. Atunci trebuie sa avem grija ce mancam, in ce cantitati si ce contin alimentele din farfurie.

Nu tinem insa seama de partea genetica, care este la fel de importanta ca si stilul de viata. Genele ne influenteaza metabolismul, apetitul, modul cum sunt procesate si interpretate „datele” din alimente. Violeta Luca, un specialist in domeniu, spune ca genele ne predispun la un anumit tip de comportament alimentar, insa nu este definitoriu sau  hotarator. Educatia alimentara este cel putin la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta.

De mici copiii sunt invatati sa manance mult, mult mai mult decat au nevoie, „ca sa creasca mari si frumosi”. Acest lucru este gresit total, fiind un obicei de care trebuie sa scapam noi ca si natie, ca si popor.

Nu trebuie sa cadem insa nici in extrema opusa, in care sa lasam totul la voia intamplarii, sa spunem ca este in zadar, ca oricum genele sunt cele ce ne dicteaza viata si stilul alimentar.

De-a lungul ultimilor ani au fost elaborate o multitudine de retete de mancare bazate pe partea genetica „”Ce trebuie sa manaci in functie de grupa de sange” – sau de rezultatele unor teste mai aporfundate.  Ceea ce conteaza este insa cum traim, cum mancam, ce mancam si cat suntem de stresati, bolnavi, activi, ocupati sau sedetari.


Toate aceste elemente se unesc si rezulta un amalgam ce ne face – inca o data – unici! 

2 comentarii :

  1. Genetica nu scuză în nici un caz alimentația proastă... Orice metabolism ai avea, la un moment dat greșelile alimentare își vor spune cuvântul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti dreptate, Suntem raspunzatori pentru ceea ce mancam!

      Ștergere