Mânată de acest gând am dat curs invitației lui Daniel și am participat la o noua ediție a evenimentului dedicat vinurilor bune și brânzeturilor alese - Brânzeturi cum se cuVin. Aceste evenimente sunt organizate lunar de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.
De data aceasta vinul a fost oferit de Domeniul Bogdan, iar brânzeturile, ca de obicei, de cei de la Delaco.
Iată ce am servit și savurat:
1. Cuvee Experience Rose (Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco
2. Premium Riesling (Rhin) + Camembert Ile de France
3. Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Brie Ile de France
4. Primordial Chardonnay + Havarti Castello
5. Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco
6. Feteasca Neagra Patrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Au fost așadar 6 combinații îndrăznețe, cu personalitate. Ce am observat la aceste evenimente de-a lungul timpului este ca oamenii sunt atât de diferiți și au gusturi atat de variate încât niciodată nu a fost o combinație care sa nu aibă fani înfocați. Este normal sa nu ne placa în mod egal tot ce degustam/mancam/bem, iar acest lucru este cât se poate de evident atunci când ai multe variante și fiecare este câștigătoare pentru cineva. Esențial este sa încerci, sa testezi și sa vezi ce ți se potrivește și ce nu. Asa ii spun și eu fetitei mele aproape zilnic: încearcă, nu ai nimic de pierdut!
Dintre toate cele 6 combinații de mai sus preferata mea a fost chiar prima, poate și datorita faptului ca am venit ușor agitata iar vinul Rose, rece și fresh m-a liniștit. Așadar, de data aceasta votez cu tot dragul asocierea dintre Cuvee Experience Rose (Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco.
Vinul Rose este perfect pentru primavara și vara, fiind ideal servit la o temperatură mai scăzută, pe terasa, alături de brânzeturi cremoase. Acest soi de la Domeniul Bogdan face parte din seria Cuvee Experience, care reprezintă o interpretare unică a cupajării, diferită de la an la an.
Fiecare vin oferă note clasice, complexitate și armonie între soiuri. Acest cupaj de Fetească Neagră si Cabernet Sauvignon este un vin roz pal, strălucitor la care întâlnim arome de arome de cireșe, rodie și un iz de bujor. Gust citric, în care regăsim pulpă de portocale roșii, mere roșii și un ușor trandafir sălbatic pe final. Cum spuneam, un vin foarte plăcut, sec, cu o alcoolemie de 12.5, un vin care se poate servi și alături de preparate din fructe de mare, salate sau brânzeturi.
La aceasta degustare a fost asociat cu Aperifrais de la Delaco. Aperifrais este un sortiment reprezenatat de 20 de bucatele de branza proaspata cu textura cremoasa, ideale pentru petreceri (ne)planificate si vizite inopinate. Sunt de mare ajutor cand doriti aperitive gustoase, sanatoase, aratoase si la indemana: asezati bucatelele de branză pur si simplu pe platou sau puneti-le pe biscuiti rotunzi, cu gust neutru sau usor sărat. Vor arata foarte foarte bine si vor fi deliciosi!
Se regasesc pe piata în 3 variante, și anume:
1. Aperifrais Italie este o crema de branza cu "topping" de legume (masline, ceapa, rosii) si condimente italiene.
2. Aperifrais Provence este o crema de branza si smantana cu "topping" de legume, ierburi aromate si condimente. Acesta contine proportii variabile de: ardei rosu , mix piper (alb, negru, verde), cuisoare, busuioc, cimbru, arpagic
3. Aperifrais Cote D’Azur este o crema de branza si smantana cu "topping" de legume, ierburi aromate si condimente: ardei, ceapa, oregano, busuioc, usturoi, rosii, patrunjel, piper, masline verzi
Aceste micuțe bucatele de brânză sunt perfecte și pentru a le lua la picnic sau pentru a iti pregăti o cina rapida și ușoară, pe terasa.
Asocierea dintre cele 2 bunătăți a potentat parca și mai mult gustul fiecăreia în parte și a creat un gust nou, aparte. Va recomand cu tot dragul sa încercați si voi. Aceasta combinație eu zic ca este ESTIVALA, vinul este FRESH iar brânza TASTY!
Nu v-am povestit deloc despre Domeiul Bogdan. Crama este situata în Dobrogea, în zona Murfatlar, și a fost înființată în anul 2011. Ambițiile au fost mari, însă orientate spre natura, spre respectul fata de ce are aceasta de oferit fără intervenția masiva și dăunătoare a omului. Iată de ce aceasta Crama este recunoscuta oficial ca fiind ecologica. Certificarea de Ecologic a Domeniului Bogdan, a fost obținută în 2016, de la Austria Bio Garantie, Organism de Inspecție și Certificare activ încă din 1994. În anul 2020 a fost lansat oficial primul vin biodinamic al cramei. Acesta biodinamica se refera la întreg procesul de produce a vinului, de la îngrijirea viei fără chimicale (pesticide, insecticide, îngrășăminte, etc.) pana la procesul de fermentatie (cu drojdii naturale, nemodificate) și tehnologiile implicate (cât mai puțin spre deloc contact). Am aflat multe detalii foarte interesante de la Vlad Burugă – somelier și Dan Cherăscu - Area Sales Manager la Domeniul Bogdan. Cu ei ne-am întâlnit și cu alta ocazie, la o alta degustare de dinainte de pandemie.... si ne-am bucurat tare de revedere. Este greu - ne mărturiseau cei doi - sa faci un astfel de vin în România, sunt cam singurii care o fac la acest moment și au de infruntat multe, printre care și încălzirea globala cu ale sale vicisitudini.
Despre Delaco v-am tot povestit. Ei sunt parte dintr-un grup mult mai mare, internațional, astfel ca și produsele pe care ei le aduc pe piata din România sunt diverse și au origini europene. Pe unele le găsim sub numele propriu, altele sunt prezentate cu brandul producătorului internațional.
Am uitat sa va spun unde am petrecut aceara seara minunata: la Trattoria Il Calcio Craiova, un restaurant din zona centrală, amenajat într-o casa veche, cu istorie și cu o arhitectura pe măsură. Noi am stat în interior, însă acolo găsiți și o terasa foarte mare și frumoasa, unde puteți savura preparate italienești. Eu am servit o pizza cu blat subțire
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu