luni, 30 septembrie 2019

Vinuri ecologice la Branzeturi cum se... cuVin cu Domeniul Bogdan


Reprezentantii Domeniului Bogdan
O noua luna de toamna, o noua degustare marca Branzeturi cum se... cuVin. Organizat, ca de fiecare data de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro, acest eveniment a reunit oameni din intregul oras si nu numai, pentru a degusta si a incerca vinuri si branzeturi alese, oferite de fiecare data cu generozitate de sponsorii oficiali.:)
 
De data aceasta, alaturi de traditionalul Delaco si ale sale sortimente si specialitati de branza si calcaval am avut bucuria de a revedea prieteni vechi, si anume Domeniul Bogdan, reprezentat de data aceasta de noul lor somelier, in persoana lui Vlad Buruga, si de directorul de vanzari zonal, Dan Cherascu. Locatia a fost asigurata de Casa Zamfirescu, o gazda primitoare, asa cum a fost de fiecare data pentru noi.

Domeniul Bogdan este o crama din zona Dobrogei, aproape de Medgidia si de satul Pestera, atat de cunoscut.  Desi o crama micuta, Domeniul Bogdan are ambitii mari si a inceput deja producerea unor vinuri ecologice, prin cultura biodinamica. Nu prea auzim multe despre acest subiect, motiv pentru care l-am ascultat cu atentie pe Vlad, care ne-a povestit cateva din secretele acestui mod de a cultiva via: dincolo de faptul ca nu se folosesc pentru stropire substante chimice, indiferent de nevoi, un element de care se tine cont este reprezentat de modul in care vita de vie primeste nutrientii necesari. De exemplu, pentru a spori nivelul de azot din sol, se seamana intre randurile de vie anumite specii de plante si, dupa ce acestea ajung la o anumita varsta, sunt arate si inglobate in sol, pentru a creste gradul de absorbtie a azotului din aer. Este o adevarata stiinta si in ceea ce priveste periaoda de taiare sau cea de culegere.

Revenind la degustarea noastra, va spun ca am avut cinci combinatii de testat:

Vinuri Ecologice in Romania
-  Sauvignon Blanc cu Camembert Ile de France
- Chardonnay cu Havarti Arla
- Roze din Merlot si Feteasca Neagra cu Emmentaler Delaco
- Syrah cu Gouda Delaco D’Exceptie si peper mozaic
- Cuvee Experience (Feteasca Neagra + Merlot + Syrah) cu Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Grana Padano si Cuvee Experience Domeniul Bogdan
Fiecare a avut farmecul sau si fiecare a avut fanii sai declarati. Eu m-am decis cu greu sa aleg de data aceasta Cuvee Experience (Feteasca Neagra + Merlot + Syrah) cu Grana Padano Delaco D’Exceptie.
 Cuvee Experience este un cupaj obtinut din cele trei tipuri de vin obtinute separat si apoi cupajate.
Grada Padano este o cunoscuta a noastra, fiind o branza cu o aroma puternica ce se imbina foarte bine cu un vin rosu bun... si sec :)

Vinul este Experienta, branza este Intensitate, iar combinatia intre ele Fantezie

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu